بازار تولید لیوان کاغذی در سال های اخیر مورد استقبال زیادی قرار گرفته و به کارزاری پر سود در کشور بدل شده است. این محصول به دلیل کاربرد گسترده در فست فودها، کافههای بیرونبر، مراسمات، جشنها از تقاضای بالایی برخوردار است. همچنین ادارهجات، شرکت ها، بیمارستانها، مدارس و دانشگاهها همه و همه به مشتریان ثابت و تیراژ بالای این لیوانهای یکبار مصرف تبدیل شدهاند. بر اساس آخرین آمارهای بروز شده، در بازه یک ساله ۱۴۰۰ استفاده از لیوان کاغذی در ایران از ۱۵۰۰ تن تجاوز کرده است. این رقم افزایش ۲۰ درصدی مصرف لیوان کاغذی در قیاس با سال گذشته را نشان میدهد. در این مقاله تخصصی برآنیم که به مقوله ورود به بخش تولید اینگونه محصولات بپردازیم، بازار آن را بررسی کنیم و برای علاقه مندان به ورود به این صنعت نکاتی اجمالی و در عین حال مفید را بازگویی کنبم.
بازار لیوان کاغذی در ایران چگونه است و شرایط ورود به آن چیست؟
برای ورود به این بازار، باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سرمایه اولیه:
میزان سرمایه اولیه با توجه به شهری که در آن قصد شروع کسب و کار را داریم متفاوت است. چرا که بازار رقابت متفاوت است و بدین ترتیب در شهرهای بزرگ و بازار رقابت پذیری که دارند و همچنین لزوم توجه به اصل صرف جوییهای ناشی از تجمع برای راه اندازی یک واحد تولید لیوان کاغذی حدود ۳ تا ۴ میلیارد تومان تخمین زده میشود. این رقم برای شهرهای کوچک پایین تر است. به بیانی دیگر برای رسیدن به کف سود دهی نیاز کمتری به انباشت سرمایه دارند. برای تولید لیوان یکبار مصرف کاغذی، نیاز به تهیه دستگاه های مخصوص، مواد اولیه، اجاره کارخانه و پرداخت حقوق کارگران است. تمامی این مبالغ باید باتوجه به قیمتهای متغیر روز و همچنین نرخهای متنوع اجاره و یا خرید سوله و زمین محاسبه کرد. این موارد تنها سرمایههای مالی راهاندازی خط تولید لیوان کاغذی است.
بازار فروش:
در کنار سرمایه گذاریهای مالیه به نوعی دیگری از سرمایه گزاری یعنی سرمایه زمانی نیاز داریم. به عنوان مثال برای فروش محصول تولیدی، باید بازار هدف را شناسایی کرد و تخمینی از توان فروش را در ماههای اولیه تولید به دست آورد. سپس بایستی به برقراری روابط تجاری با آنان فکر کرد. مشتریان هدف شامل فست فود ها، کافه ها، بستنی فروشیها، شرکت های برگزار کننده مراسم و… میباشند. برای افزایش بازار فروش، میتوان از روش های تبلیغاتی مختلفی مانند تبلیغات سایبری، توزیع بروشور، ارسال نمونه و غیره استفاده کرد. در این بین ارسال نمونه از همه روشها بیشترین بازدهی را در پروسه هزینه فایده دارد. بهتر است در هر مرحله از فروشمان از بازار فروشمان بازخورد بگیریم تا بازار هدف خودمان را دقیق تر بشناسیم و تبلیغاتمان را با آنها تنظیم کنیم.
قوانین و مقررات:
برای تولید و فروش لیوان کاغذی، باید با قوانین و مقررات مربوط به صنعت کاغذ، بهداشت و ایمنی، محیط زیست و غیره آشنا بود و آن ها را رعایت کرد. برای مثال، باید استاندارهای کاغذی که برای تولید لیوان کاغذی استفاده میشود شناخت و به آن پاییند بود. همچنین لازم است که مواد شیمیایی خطرناک را با مواد اوله سازگار با طبیعت و سلامت انسان جایگزین کرد. در مرحله ی پیش از افتتاح خط تولید، باید به دریافت مجوز های لازم از سازمان های مربوطه اقدام کرد، پروانه کسبوکار خود را تهیه کرد و هزینه عوارض این مجوزها را در نظر گرفت. هرچند در قبال با هزینه های خط تولید این هزینهها ناچیز به شمار میرود.
سود دهی خط تولید لیوان کاغذی چگونه است؟
برای محاسبه سود تولید لیوان کاغذی، باید از فرمول زیر استفاده کرد:
سود = فروش − هزینه های متغیر − هزینه های ثابت
که در آن:
فروش برابر است با حاصل ضرب قیمت فروش هر محصول در تعداد محصول فروخته شده در یک دوره زمانی مشخص (مثلا یک ماه).
هزینه های متغیر نیز برابر است با حاصل ضرب هزینه تولید هر محصول در تعداد محصولات تولید شده در یک دوره زمانی مشخص. این هزینه ها شامل هزینه مواد اولیه هستند.
هزینه های ثابت برابر است با هزینه هایی که مستقل از تعداد محصولات تولید شده یا فروخته شده در یک دوره زمانی مشخص هستند. این هزینه ها شامل هزینه اجاره کارگاه، حقوق کارگران، بیمه، مالیات، آب، برق، گاز، حمل و نقل، دستمزد کارگر و… تبلیغات و غیره هستند. این هزینه ها طیف وسیعی از هزینههای تولید را شامل میشوند که پا به پای هزینه های متغیر بر تولید کننده تحمیل شده و او را متقادعد میسازد که قبل از راه اندازی کسب و کار خویش آنها را دقیق محاسبه کند تا منجر به شکست در پیاده سازی اهداف نشود. در ادامه به مثال زیر که با توجه به شرایط بازار امروزه و نرخ ارض و قیمت تمام شده تولید آورده شده است دقت کنید.
تصور کنید که شما یک کارگاه تولید لیوان بیرونبر کاغذی دارید که می تواند روزانه ۲۰ هزار لیوان کاغذی تولید کند و همه آنها را به قیمت ۲۰۰۰ تومان بفروشد. (البته تولید یک دستگاه در صورت کارکرد ۲۴ ساعته به ۵۰۰۰۰ هم میرسد. بعلاوه اینکه قیمت لیوان را بصورت میانگین فرض کردهایم.) همچنین فرض کنید که هزینه تولید هر قطعه تولیدی برای شما ۱۵۰۰ تومان باشد و هزینه های ثابت شما ماهانه ۳۰ میلیون تومان باشد. در این صورت، سود شما در یک ماه (۳۰ روز) به صورت زیر محاسبه می شود:
سود=فروش− (هزینه های متغیر−هزینه های ثابت)
سود=۲۰۰۰×۲۰۰۰۰×۳۰− (۱۵۰۰×۲۰۰۰۰×۳۰ − ۳۰۰۰۰۰۰۰) تومان
سود = ۱.۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ − (۹۰۰.۰۰۰.۰۰۰ – ۳۰.۰۰۰.۰۰۰)
۲۷۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان = سود
بنابراین، سود شما در یک ماه برابر است با ۲۷۰ میلیون تومان.
برای محاسبه درصد سود نسبت به فروش، باید از فرمول زیر استفاده کرد:
درصد سود = فروش / سود × ۱۰۰
که در این مثال با عدد ۲۲.۵ % برابری میکند.
برای محاسبه نقطه سربه سر، یعنی حداقل تعداد لیوانهایی که باید فروش کنید تا هزینه های خود را بپوشانید، باید از فرمول زیر استفاده کرد:
نقطه سربه سر = قیمت فروش − هزینه تولید / هزینههای ثابت
که در این مثال برابر است با:
نقطه سربه سر= (۱۵۰۰ – ۲۰۰۰) / ۳۰.۰۰۰.۰۰۰
نقطه سربه سر= ۶۰۰۰۰
بر طبق این محاسبه شما باید حداقل ۶۰ هزار لیوان کاغذی در یک ماه بفروشید تا هزینه های خود را بپوشانید و سود دهی شما از این نقطه شروع میشود. به عبارتی با شرایط فعلی بازار پس از ۳ روز هزینه های خود را دریافت خواهید کد و پس از آن وارد مرحله سوددهی خواهید شد.
نتیجه گیری
همانطور که بیان شد بازار تولید لیوان کاغذی بازار پر سودی است و امروزه اقبال شدیدی در تولید آن صورت گرفته است. اما در نوسانات ارضی سالهای اخیر امر تولید در کشورمان به امری خطیر و پر ریسک تبدیل شده است به همین جهت نباید بیگدار به آب زد. علاوه بر محاسبات ریالی باید بازار را به خوبی شناخت. عرضه و تقاضا را در بازههای ماهانه رصد کرد و با زبدگان صنعت و تولید مشورت کرد. همچنین نباید فراموش کرد که در کنار هزینههای ثابت و متغیر هزینهی راه اندازی خط تولید نیز بالاست و در مثال بالا اگر این هزینه را ۴ میلیارد تومان در نظر بگیریم چیزی در حدود یکسال تا یکسال و نیم زمان میبرد تا امر بازگشت سرمایه رخ دهد و به سود دهی اصلی نسبت به سرمایه انباشت شده برسیم. بنابراین لازم است با توجه به چنین ملاحظاتی خط و مشی اقتصادی خودمان را تعریف کنیم و با جانب احتیاط وارد تولید شویم.